Allergie voor huisdieren bij kinderen

Bij een allergie voor huisdieren worden de klachten veroorzaakt door huidschilfers en veren van dieren. Ook in het speeksel en de urine van dieren zitten stofjes waarvoor uw kind allergisch kan zijn (allergenen). Door het inademen van allergenen ontstaan de allergieklachten. De allergische reactie heeft dus niets te maken met de haren van een dier.

Een allergie voor katten en honden komt het vaakst voor. Allergenen van de kat zijn het sterkst en geven daarom vaak klachten. Uw kind kan ook allergisch zijn voor andere huisdieren zoals konijnen en cavia’s. Een allergische reactie op vogels komt door allergenen van de kanarie, parkiet, papegaai en duif.

Allergische reactie

De klachten beginnen meestal binnen een half uur nadat uw kind in aanraking is gekomen met het dier. Uw kind kan het hele jaar door last hebben van een allergie voor huisdieren.

De allergische reactie kent een vroege en late reactie. Bij de vroege reactie heeft uw kind klachten als een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen. De late reactie komt door ontstekingscellen. Deze ontstekingsreactie komt voor in de bovenste en onderste luchtwegen. Bij de bovenste luchtwegen leidt dit tot klachten als een verstopte neus en hoesten. Bij de onderste luchtwegen leidt dit tot een piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) en een gevoel van benauwdheid. Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen.

Klachten bij een huisdierenallergie

De klachten ontstaan vooral als uw kind in aanraking komt met het dier. De klachten komen voor in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen.

Allergiecentrum

In ons ziekenhuis werkt een specialistisch team intensief samen voor de zorg aan kinderen met een allergie, astma en eczeem.