Baarmoederkanker

Bij baarmoederkanker is er een kwaadaardig gezwel (tumor) in uw baarmoeder ontstaan.

Wat is baarmoederkanker?

Bij baarmoederkanker is er een afwijking van het slijmvlies van de baarmoeder. Daardoor kan een kwaadaardig gezwel (tumor) ontstaan.

Kwaadaardig betekent:

  • Dat de kankercellen door ander lichaamsweefsel heen kunnen groeien
  • Dat de kanker zich door het lichaam kan uitzaaien via uw bloed en lymfevaten

Onderzoek en diagnose baarmoederkanker

Behandelingen baarmoederkanker

Baarmoederkanker kunnen we op verschillende manieren behandelen. Het soort behandeling is afhankelijk van uw situatie.

Mogelijke gevolgen van de behandeling

Afzien van behandeling

Een behandeling kan bijwerkingen hebben. Ook kost het tijd en energie om naar het ziekenhuis te komen. Het is daarom altijd de vraag of de voordelen voor u belangrijker zijn dan de nadelen. Dat is een moeilijke keuze, want u weet van tevoren niet zeker hoe goed de behandeling werkt en hoeveel bijwerkingen u krijgt. Uw arts spreekt alles daarom samen met u door.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Voor de behandeling van patiënten met baarmoederkanker werken we nauw samen met artsen uit andere ziekenhuizen. Dat doen we in het samenwerkingsverband Oncomid. In Oncomid is de kennis en ervaring van dokters uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Meestal kunnen we u binnen 5 tot 10 dagen na de eerste onderzoeken vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling voor u het meest geschikt is. Voor baarmoederkanker vindt de behandeling afhankelijk van het stadium van de ziekte plaats in het Diakonessenhuis of in het UMCU