Schildklierknobbel

Een knobbel in de schildklier is een veelvoorkomende aandoening. De knobbel wordt ook wel een "nodus" genoemd en kan gevoeld of gezien worden in uw hals. Soms wordt de knobbel bij toeval ontdekt tijdens een ander onderzoek en merkte u er zelf niets van.

Wat is een schildklierknobbel?

Een knobbel in de schildklier is een zwelling of bult in de schildklier. Dit komt vaak voor en is meestal goedaardig. De knobbel kan per toeval ontdekt worden, bijvoorbeeld bij het maken van een echo of scan van de hals. Maar hij kan ook zichtbaar of voelbaar zijn aan de buitenkant.

Wat zijn de symptomen?

U kunt de knobbel in uw hals voelen. Soms is het ook te zien. De knobbel kan druk uitoefenen op uw keel of slokdarm. Dit kunt u voelen bij het slikken. Als de knobbel tegen uw luchtpijp drukt, kunt u benauwd worden of kortademigheid ervaren.

Meestal verandert de werking van de schildklier niet door een knobbel. Soms kan er echter te veel schildklierhormoon worden aangemaakt, dit heet een 'toxisch schildklier adenoom'. In dat geval kunt u last krijgen van gejaagdheid, hartkloppingen, intolerantie voor warmte, diarree, gewichtsverlies en prikkelbaarheid.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Afhankelijk van uw symptomen en situatie zijn er verschillende behandelmogelijkheden.

Waar wordt u geholpen?

Behandelingen en onderzoeken aan de schildklier vinden plaats op de polikliniek Endocrinologie.