Schouderklachten door bicepspees

De biceps is een spier aan de voorkant van uw bovenarm. De spier loopt van uw schouder tot uw elleboog. Een ontstoken of gescheurde bicepspees doet erg pijn aan de voorkant van uw schouder.

Welke klachten van uw bicepspees zijn er?

De biceps zorgt dat u uw elleboog kunt buigen en uw onderarm kunt draaien. Bij uw schouder heeft  de biceps twee peeskoppen: de lange en de korte bicepspees. De lange bicepspees loopt aan de voorkant van de schouder door een soort tunnel.  Er zijn verschillende blessures aan de lange bicepspees die vaak voorkomen.

Ontstoken of beschadigde bicepspees

Uw bicepspees kan ontsteken of beschadigd raken. Dit komt meestal door ouderdom of doordat uw biceps overbelast is. Uw pees zwelt op en glijdt daardoor minder soepel door de tunnel in uw schouder. U voelt een scherpe of zeurende pijn aan de voorkant van uw schouder. Dit kan tot in uw elleboog pijn doen.

Gescheurde bicepspees

Doordat u valt of iets zwaars opvangt, kan uw bicepspees inscheuren of helemaal afscheuren.  Dit heet een bicepspeesruptuur. U voelt soms een knapje en u heeft een blauwe plek op de voorkant van uw bovenarm. Ook heeft u soms ineens een grotere spierbal op uw bovenarm. De pees kan aan de kant van de schouder afscheuren maar ook aan de kant van de elleboog. Over bicepspeesklachten aan de kant van de elleboog leest u hier meer. 

Bicepspees uit zijn tunnel

In uw schouder loopt de bicepspees door een soort tunneltje. Doordat u bijvoorbeeld valt, kan het dak van deze tunnel losscheuren. Hierdoor kan uw bicepspees uit zijn tunnel gaan. U voelt de pees dan verschieten. Meestal is er dan ook scheur van een van de andere schouderpezen. Hierover leest u hier meer.

Loskomen van de bicepspees bij de schouderkom (SLAP leasie)

Uw lange bicepspees begint op uw schouderkom. De aanhechting kan scheuren. Dit heet een SLAP laesie. Dit zien we vaak bij werpsporters, tennissers of volleyballers of als een schouder uit de kom geweest is. U leest hier meer over een schouder uit de kom.

Behandeling van klachten door uw bicepspees

Als u naar onze orthopedische kliniek komt, gaan we eerst op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Onze orthopeed stelt wat vragen en onderzoekt uw arm. We maken een röntgenfoto en soms een echo of scan.

Onze fysiotherapeut helpt u met uw klachten. U geeft uw arm rust waardoor de pijn langzaam minder wordt.. Soms geven we dit een extra zetje met medicijnen of een injectie. Als dit niet helpt, kunnen we u opereren.