Spataderen
Spataderen zijn verwijde bloedvaten. Spataderen kunnen ontstaan doordat de klepjes in de aderen (in de benen) niet goed sluiten en er bloed terugstroomt.
Wat zijn spataderen?
Gezonde aderen zorgen ervoor dat bloed terug naar het hart stroomt. Het bloed stroomt tegen de zwaartekracht in. De aderen hebben kleppen. Deze kleppen zorgen ervoor dat het bloed in de aderen niet terug naar beneden zakt.
Als een bloedvat wijder wordt of als de kleppen zwak zijn, dan gaan de kleppen soms lekken. Het bloed stroomt dan terug. Hierdoor is de druk op het onderbeen hoger dan normaal. Door de hogere druk kunnen er na enige tijd spataderen ontstaan. Op den duur kan dit zelfs leiden tot wonden aan de benen die slecht helen. Dat heet ‘open benen’. Iedereen kan spataderen krijgen, maar er zijn bepaalde risicofactoren.
Risicofactoren voor spataderen:
- erfelijke aanleg (mensen bij wie spataderen in de familie voorkomen)
- zwangerschap(pen)
- veel en lang staan tijdens werk
- mensen die in het verleden trombose in een been hebben gehad
- overgewicht
- Spataderen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Symptomen van spataderen
Spataderen kunnen fysieke klachten veroorzaken. Klachten die vaak voorkomen zijn:
- pijn
- jeuk
- zware, vermoeide benen
- onrustige benen
- gezwollen benen
- huidveranderingen (bruine vlekken en eczeem)
- zweren of wonden
Vaak zijn de klachten aanwezig als u staat. Ze worden meestal minder als u beweegt.
Spataderspreekuur
U kunt op ons spataderspreekuur terecht voor een deskundige en snelle behandeling van uw spataderen. Tijdens uw eerste afspraak onderzoeken bespreken we uw klachten, doen we onderzoek en maken we samen met u een behandelplan. Zo hoeft u maar een keer naar ons ziekenhuis te komen voor intake, onderzoek en behandelplan. Op het spataderspreekuur kunt u worden gezien door een dermatoloog, een chirurg of een physician assistant.
Waar behandelen we spataderen?
Meer informatie
Heeft u in verband met spataderen een afspraak gemaakt? Bekijk dan deze folder voor meer informatie over wat spataderen zijn, hoe ze ontstaan, wat de klachten kunnen zijn, hoe de diagnose wordt gesteld en welke behandelingsmogelijkheden er zijn.