Vergrote schildklier (struma)

Een vergroting van de schildklier wordt ook wel struma of krop genoemd. De schildklier zit aan de voorkant van uw hals.

Wat is een vergrote schildklier?

Een vergrote schildklier (struma) is vaak zichtbaar of voelbaar als een zwelling aan de onderkant van de hals. De schildklier kan helemaal gelijkmatig vergroot zijn (difuus) of onregelmatig (multinodulair). Het kan ook zijn dat er één of meerdere knobbels of zwellingen in de schildklier voelbaar zijn. Dan is er sprake van een schildklierknobbel.

Symptomen bij een vergrote schildklier

Een beginnend, kleine vergroting geeft meestal geen klachten. De groei is van nature traag. Als de schildklier groter wordt, kunnen slikklachten of kortademigheid ontstaan. Ook kan de vergrote schildklier zichtbaar zijn door een zwelling in de hals.

Soms produceert de vergrote schildklier ook te veel schildklierhormoon. De schildklier werkt dan te snel. Dit heet een toxisch struma. Klachten van een te snel werkende schildklier zijn hartkloppingen, gewichtsverlies, gejaagdheid of onrust en het snel warm hebben.

Wat kunnen we voor u betekenen?

De behandeling hangt af van het type vergroting (gelijkmatig of onregelmatig), de mate van klachten en of er wel of niet te veel schildklierhormoon wordt geproduceerd. De mogelijke behandelingen zijn: medicatie, radioactief jodium en een operatie. Het is ook mogelijk dat de vergrote schildklier niet wordt behandeld. Bijvoorbeeld wanneer u geen klachten ervaart en de schildklier normaal werkt.

Waar wordt u geholpen?

Behandelingen en onderzoeken aan de schildklier vinden plaats op de polikliniek Endocrinologie.