Behandeling van astma

Astma is een chronische ziekte. We kunnen astma niet genezen. De behandeling is gericht op het voorkomen van astma-aanvallen en het beperken van de klachten. Er zijn behandelingen waarbij geen medicijnen worden gebruikt (niet medicamenteus) en behandelingen met medicijnen (medicamenteus).

Niet medicamenteuze behandelingen

Niet medicamenteuze behandelingen zijn bij astma minstens zo belangrijk als een behandeling met medicijnen. Doorgaans krijgt u een combinatie van medicijnen en een of meer van onderstaande behandelingen.

Medicamenteuze behandelingen

Bij astma zijn inhalatiemedicijnen de basis van de behandeling om de astma stabiel te krijgen en te houden. Er zijn steeds meer inhalatiemedicijnen beschikbaar. Bij de keuze voor het soort inhalatiemedicijn houden we rekening met uw voorkeuren, uw inhalatiekracht, hoe vaak u het nodig heeft en het type astma. Dit maakt dat de astmabehandeling van elke patiënt net even anders kan zijn.

De longverpleegkundige als eerste aanspreekpunt

Longverpleegkundigen spelen een belangrijke rol in de voorlichting en begeleiding. Ze oefenen en controleren het juiste gebruik van uw medicijnen. Ze bespreken met u wat astma is en wat u mogelijk zelf kunt doen om uw klachten te verminderen. De longverpleegkundige is vaak uw eerste aanspreekpunt. Meer informatie over de longverpleegkundige en wat u kunt verwachten leest u via onderstaande link.

Meer weten over astma?

Astma is een ziekte waarbij er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen. Meer informatie over de aandoening, oorzaken, onderzoeken en onze zorg bij astma leest u op onderstaande pagina's.