Fertiliteitsbehandelingen

U kunt in het Diakonessenhuis verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan. De meest voorkomende zijn ovulatie-inductie, intra-uteriene inseminatie (IUI), in vitro fertilisatie (IVF) en intracytoplasmaire sperma-injectie (ICSI).

Ovulatie-inductie

Als we ontdekken dat er geen eisprong is, doen we een nieuw bloedonderzoek om te kijken hoe dat komt. Afhankelijk van de uitslag krijgt u tabletten of hormooninjecties. Met deze medicijnen wekken we een eisprong op.

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Bij intra uteriene inseminatie brengen we het zaad van de man in de baarmoedermond in. Dat doen we met een spuitje. We gebruiken een spreider of eendenbek om uw vagina te openen. Meestal krijgt u ook injecties met milde hormonen.  

Deze behandeling doen we als:

  • er zaadafwijkingen zijn
  • uw baarmoederhalsslijm het zaad niet doorlaat
  • we niet weten waarom u niet zwanger wordt en we denken dat u niet spontaan zwanger wordt

In vitro fertilisatie (IVF) en intracytoplasmaire sperma-injectie (ICSI)

Deze behandeling wordt ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. IVF doen we als er geen bevruchting kan zijn in de eileider. Bijvoorbeeld omdat uw eicellen niet uit de eierstokken komen. Of omdat er niet genoeg beweeglijkheid of kracht in de zaadcellen van uw partner zit.

afbeelding beschrijving Intra-uteriene inseminatie

Zo werkt IVF

We halen een gerijpte eicel uit uw lichaam en bevruchten deze met het zaad van uw partner. Als het eitje bevrucht is, zetten we het terug in uw baarmoeder.

Beeld bij beschrijving IVF

Zo werkt ICSI

Is het sperma van zeer slechte kwaliteit? Dan doen we een intracytoplasmaire sperma-injectie. Ook hierbij halen we een eitje bij u weg. We injecteren de zaadcel nu buiten uw lichaam in uw eicel. Dan plaatsen we de bevruchte eicel weer terug.  

Meerdere bevruchte eicellen met IVF en ICSI

Bij een IVF- of ICSI-behandeling ontstaan meestal meerdere bevruchte eicellen. Hiervan plaatsen we er een meteen terug. De andere beoordelen we een dag later nog een keer.

Zien deze bevruchte eicellen er goed uit? Dan vriezen we ze in. Als u niet zwanger wordt van de eerste eicel kunnen we deze later bij u terugplaatsen.