Behandeling van darmkanker

Er zijn verschillende mogelijke behandelingen van darmkanker: chirurgie, bestraling en chemotherapie. Voor darmkanker in een heel vroeg stadium bestaat een speciale behandeling. Lees hieronder meer over de verschillende behandelingen.

Onze specialisten kiezen altijd de behandeling, die voor u het meest geschikt is. Onze casemanager is uw vaste aanspreekpunt tijdens de hele behandeling. Daar kunt u altijd terecht met al uw vragen.

Chirurgie

Soms moeten we u opereren. Bij de operatie verwijdert de chirurg het stuk darm waar de tumor zit. We halen ook de omliggende bloedvaten, het lymfeklierweefsel en vetweefsel weg.

We vertellen u van te voren wat u kunt verwachten. Een darmoperatie duurt gemiddeld 1,5 tot 4 uur. Hoe lang de operatie duurt, is afhankelijk van de plaats en grootte van uw tumor, uw voorgeschiedenis en uw conditie.

Bestralen

Een andere behandeling is bestraling. Met straling vernietigen we de kankercellen. De gezonde cellen eromheen worden zo veel mogelijk gespaard. Deze straling kunt u niet zien, ruiken of voelen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

Soms bestralen we u voor uw operatie. Om de tumor kleiner te maken. Ook bestralen we u soms om ervoor te zorgen dat u minder pijn heeft. Dit doen we als de kanker niet meer te genezen is. We bestralen alleen bij endeldarmkanker. Niet bij dikkedarmkanker. 

Chemotherapie

Ook chemotherapie is soms een onderdeel van uw behandeling. Bij chemotherapie krijgt u een meer medicijnen. Deze medicijnen noemen we antikankermedicijnen of cytostatica. Chemotherapie pakt kankercellen aan, om de de groei van de ziekte te stoppen. Ook verkleint chemotherapie de kans dat de kanker terugkomt. Dat komt omdat de chemo ook rondzwervende tumorcellen aanpakt.

Soms geven we vóór een operatie chemotherapie. De chemotherapie wordt dan gecombineerd met bestraling.

Chemotherapie krijgt u op ons moderne dagbehandelcentrum oncologie en hematologie. Hier bieden we u alle zorg die u nodig heeft. In een huiselijke omgeving. Onze zorgverleners hebben altijd tijd om met u te praten. 

Behandeling in een heel vroeg stadium

Darmkanker in een heel vroeg stadium kunnen we soms behandelen tijdens een kijkonderzoek, een endoscopie. Deze behandeling heet endoscopische verwijdering. Hiervoor hebben we verschillende technieken. Een gespecialiseerd team bekijkt welke techniek het meest geschikt is in uw geval.

Speciaal voor ouderen

Wij zijn gespecialiseerd in de zorg voor ouderen. Onze geriaters zijn gespecialiseerd in de behandeling van oudere patiënten met darmkanker. Ze zijn betrokken bij de behandeling van oudere patiënten met darmkanker.