Ondersteuningsconsulent: uw gids naar ondersteunende zorg bij kanker

Als u kanker heeft, komt er veel op u af. De ziekte en behandeling veroorzaken vaak lichamelijke klachten maar hebben meestal ook mentale en sociale gevolgen. Misschien heeft u vragen zoals ‘Hoe ga ik om met mijn ziekte? Kan ik blijven werken of sporten naast mijn behandeling? Hoe ga ik om met vermoeidheid?’. Er zijn veel organisaties die u hierbij kunnen ondersteunen. Bij het vinden van passende ondersteunende zorg kan onze ondersteuningsconsulent u helpen.

Wie is de ondersteuningsconsulent?

De ondersteuningsconsulent is een speciaal voor deze functie opgeleide zorgverlener van ons ziekenhuis. Zij heeft veel kennis over de invloed van kanker op uw dagelijks leven en weet welke aanvullende zorg en ondersteuning hiervoor beschikbaar is. Zij kan u helpen bij het vinden ondersteunende zorg die goed bij uw situatie en vragen past. Ook uw naaste - bijvoorbeeld uw partner, of een zoon of dochter - kunnen met vragen bij de ondersteuningsconsulent terecht. Samen met u, maar ook alleen.

Waarvoor kunt u bij de ondersteuningsconsulent terecht?

Er zijn veel zorgverleners en organisaties die u kunnen helpen bij het omgaan met kanker. Bijvoorbeeld als u vragen heeft over: 

  • veranderingen in emoties
  • energie en vermoeidheid
  • sport en bewegen
  • eten en drinken
  • dagelijkse bezigheden of werk
  • relaties/ gezin
  • zingeving
  • goed afscheid
  • voorzieningen/ regelgeving

De ondersteuningsconsulent kan u wegwijs maken in dit aanbod. Zij bespreekt met u waar u behoefte aan heeft of waar u extra hulp bij nodig heeft. Op grond hiervan adviseert zij u over zorgverleners/ organisaties waar u terecht kunt.

U kunt bij de ondersteuningsconsulent terecht als u in ons ziekenhuis behandeld wordt voor kanker. Maar ook in de periode daarna, als u bijvoorbeeld alleen nog voor controles komt, kunt u bij haar terecht. 

Hoe maakt u een afspraak?

Bent u in ons ziekenhuis onder behandeling (geweest) vanwege kanker en wilt u contact met de ondersteuningsconsulent? Dan kunt u mailen naar: [email protected]. Vermeld in uw mail uw patiëntnummer en telefoonnummer. Wij bellen u dan om een afspraak in te plannen.

Gang van zaken

Het gesprek met de ondersteuningsconsulent vindt plaats op vrijdagmiddag in een rustige spreekkamer op de begane grond van ons ziekenhuis locatie Utrecht. Bij aankomst kunt u plaatsnemen in de wachtruimte op de afdeling Paramedische zorg. U hoeft zich niet te melden. De ondersteuningsconsulent haalt u op. Blijft u liever thuis? Dan kan het gesprek ook telefonisch plaatsvinden.

Het gesprek duurt ongeveer 1 uur. Samen bekijkt u waar u behoefte aan heeft of waar u extra hulp bij nodig heeft. De ondersteuningsconsulent wijst u de weg naar zorgverleners binnen of buiten het ziekenhuis waar u voor ondersteuning terecht kunt. Aan het eind van het gesprek bespreekt u het vervolg. Als u wilt, maakt u een vervolgafspraak met de ondersteuningsconsulent. 

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de ondersteuningsconsulent via [email protected].

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 23 september 2021

Code: ONC17