TENS-apparaat bij angina pectoris (pijn op de borst)

De pijnspecialist heeft u een TENS-apparaat voorgeschreven. Voor instructie en levering van het TENS-apparaat kunt u zich melden bij de polikliniek Pijnbehandeling van het Diakonessenhuis locatie Zeist, balie 4. In deze folder kunt u de informatie nog eens rustig nalezen en wordt op diverse zaken dieper ingegaan. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven is.

Wat is een TENS-apparaat?

De afkorting TENS staat voor Transcutane Elektrische Nervus Stimulatie. TENS werkt op twee manieren tegen pijn: 

 1. Het verminderen van de pijnklachten door het overstemmen van het pijnsignaal naar de hersenen. 
 2. Door overstemming van de angineuze pijn voorkomt TENS dat de hersenen adrenaline gaan aanmaken. Tegengaan van adrenaline vermindert de hartslag, verlaagt de bloeddruk, en vermindert de pompkracht van de hartspier waardoor het hart minder hard hoeft te werken en minder zuurstof verbruikt. De frequentie van angineuze aanvallen kan hierdoor verminderen.

De mate van pijnverlichting tijdens de behandeling en het aantal uren van pijnverlichting nadat u met de behandeling bent gestopt, is voor iedereen verschillend. Meestal neemt na verloop van tijd het pijnstillend effect toe. 

Het TENS-apparaat heeft een ingebouwde oplaadbare Li-ion-batterij voor langdurig gebruik. Het apparaat is met een snoertje aan een, twee of vier elektroden verbonden, die op de huid worden geplakt. U kunt het apparaat door een klem aan bijvoorbeeld een riem of ander kledingstuk bevestigen waardoor het niet zichtbaar hoeft te zijn voor anderen.

TENS-apparaat

Het TENS-apparaat

Let op:

 • Zwangerschap: Tens is niet geschikt tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.
 • ICD / on demand pacemaker: bij het dragen van een ICD of een on demand pacemaker kan, in overleg met de pijnarts, een TENS voorgeschreven worden. Het instellen gebeurt dan in aanwezigheid van de pacemakertechnicus

Instructie en proefperiode

Een pijnconsulent van de afdeling pijnbehandeling geeft u instructie over het gebruik van het TENS-apparaat. Voordat het TENS-apparaat definitief wordt aangevraagd bij uw ziektekostenverzekeraar krijgt u het TENS-apparaat tijdens de proefperiode in bruikleen van de leverancier. De pijnconsulent zal u vragen een verklaring te ondertekenen dat u akkoord gaat met de levering van het bruikleenapparaat. Tijdens de proefperiode bent u aansprakelijk voor het zoekraken of niet terugsturen van het bruikleenapparaat.   

De pijnconsulent bepaalt welk programma het meest geschikt lijkt voor uw pijnklachten. Met dit programma start u voor een proefperiode van 2 weken. Na de proefperiode van 2 weken heeft u een poliklinische of telefonische afspraak met de pijnconsulent. Dan wordt gekeken of het bij u ingestelde programma naar tevredenheid werkt. Zo niet, dan wordt er een ander programma uitgeprobeerd. Ook dit programma wordt na 2 weken telefonisch of op de polikliniek met u besproken. Als de TENS behandeling naar tevredenheid verloopt, wordt het TENS-apparaat definitief door de pijnconsulent aangevraagd bij uw zorgverzekeraar. U mag dan het TENS-apparaat houden en de elektroden bijbestellen bij de leverancier van uw TENS-apparaat. Als blijkt dat het TENS-apparaat voor uw pijnklachten niet schikt is, kunt u het apparaat zelf terugsturen naar de leverancier met de bijgeleverde retoursticker.

Gebruik van het TENS-apparaat (algemeen)

Opladen

De TENS maakt gebruik van draadloze oplaadtechnologie. Dit betekent dat er geen kabel direct aan het apparaat aangesloten hoeft te worden om deze op te laden.

Om de TENS op te laden, sluit u de voedingsadapter van de draadloze oplaadpad eerst aan op de draadloze oplaadpad. Steek de stroomadapter in het stopcontact. Plaats de TENS in het midden van de draadloze oplaadpad. De indicatieled op de TENS gaat oranje branden, het apparaat laadt nu op.

De indicatieled op de draadloze oplaadpad gaat blauw branden wanneer de TENS wordt opgeladen. Als de batterij bijna vol is, licht de indicatieled van de TENS groen op en gaat de blauwe indicatieled van de oplaadpad uit. 

Aanbrengen van de elektroden

's Ochtends moet u de huid reinigen en controleren op irritaties of wondjes. Plaats nooit een elektrode op een geïrriteerde of kapotte huid. Het is noodzakelijk dat de elektroden op een schone en droge huid worden geplaatst. Draag de elektroden niet tijdens het baden, douchen of zwemmen. 

Om de elektroden stevig op de huid te laten plakken, kunt u voor het aanbrengen het plakoppervlak met een natte vinger een beetje vochtig maken. Bewaar de elektroden in de koelkast. Ze zijn dan langer bruikbaar. 

Er kan huidirritatie ontstaan door het gebruik van bepaalde typen elektroden, te veel transpiratie, te hard trekken aan de elektroden tijdens het verwijderen of langdurig gebruik van de elektroden op dezelfde plaats. Als huidirritatie optreedt, neem dan contact op met de leverancier van het apparaat.

De elektroden moet u vervangen als u merkt dat:

 • ze niet meer goed plakken 
 • de randjes gaan krullen 
 • ze bubbelig/korrelig worden
 • als de elektroden een vervelende prikkeling geven

Instellen van het apparaat

 • Bevestig de uiteinden van het draadje aan de elektroden. Het maakt niet uit welke kleur u aan welke elektrode bevestigt. Bevestig de uiteinden van het draadje aan de elektroden voordat u deze op uw huid plakt. 
 • Aan de andere zijde van het draadje bevindt zich een stekkertje. Steek dit in het apparaat.  
 • Plaats de elektroden volgens instructie van de pijnconsulent. Over het algemeen worden er twee elektroden geplaatst aan weerszijden van de borstkas.  
 • Als er in de display een sleutelpictogram verschijnt zijn de toetsen vergrendeld en wordt de achtergrondverlichting gedempt. Om het apparaat te ontgrendelen drukt u kort op de Aan-Uit knop. Het sleutelpictogram  verdwijnt en de achtergrondverlichting gaat weer aan.

Afkoppelen van het apparaat

 • Zet het apparaatje uit voordat u de elektroden afdoet. 
 • Trek bij het verwijderen van de elektroden nooit aan de snoertjes, maar aan de rand van de elektroden. 
 • Plak de elektroden op de 'Place on this side' zijde van het folie, bewaar dit in het zakje in de koelkast. 
 • Berg het apparaat na elk gebruik op in het etui/koffertje.

Stimulatie

 • 3 keer per dag 60 minuten, ongeacht of er wel of geen pijnklachten worden ervaren.  
 • Zet 15 minuten voor (matige) inspanning (zoals boodschappen doen, wandelen) het TENS-apparaat aan. 
 • De sterkte van de stroom kunt u zelf regelen. Stel het apparaat zo in, dat u een stevige tinteling voelt. De TENS werkt het best wanneer u de tinteling zo hoog mogelijk instelt maar de pijngrens niet overschrijdt. 
 • De stimulatie kan de klachten van een hartinfarct niet maskeren. In deze situatie zal u andere pijnklachten ervaren en contact moeten opnemen met de huisarts of de cardioloog.

Stimulatie tijdens angineuze aanvallen

 • Bij korte aanvallen 30 tot 60 seconden stimuleren tot de pijn verdwijnt of weer acceptabel is. Als de pijn blijft bestaan of terugkomt dan 2 tot 3 maal achter elkaar 30 tot 60 seconden stimuleren.
 • Tijdens een langere aanval continu stimuleren.

Algemene adviezen

 • Om verzekeringstechnische redenen moet u het TENS-apparaat uitzetten als u gebruik maakt van een voertuig. Dit geldt voor alle voertuigen (auto, motor, (brom)fiets, brommobiel, scootmobiel etc.). Ook moet u het TENS-apparaat uitzetten bij het bedienen van machines.     
 • Als u met het vliegtuig reist, neem dan de meegeleverde douaneverklaring mee.

Leverancier I-Pulz

van Lent systems bv 
Antwoordnummer 10502
5340 WB  Oss 
Telefoon 0412 640690 
vanlentsystems.nl

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de assistente van de afdeling Pijnbehandeling, bereikbaar op werkdagen van 9.30 tot 11.30 uur via telefoonnummer 088 250 9494.

Telefoonnummers

Afdeling Pijnbehandeling
Afspraken/Secretariaat: 088 250 9122 bereikbaar tussen 8.00 en 17.00 uur
Medische vragen: 088 250 9494 bereikbaar tussen 9.30 en 11.30 uur

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 16 november 2021

Code: P41