Verpleegkundig spreekuur oncologie/ urologie

De uroloog heeft u verteld dat u (mogelijk) kanker heeft. De diagnose kanker, of de mogelijkheid dat daar sprake van is, roept bij de meeste mensen veel vragen en emoties op. In korte tijd krijgt u veel te horen over de ziekte, de onderzoeken en de behandeling die uw arts adviseert. Om u zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden heeft de arts u verwezen naar het spreekuur van de oncologieverpleegkundige urologie.

De oncologieverpleegkundige urologie

De oncologieverpleegkundige urologie is gespecialiseerd in de zorg voor en begeleiding van patiënten met urologische kanker. Zij zal u uitgebreid informeren over onderzoek, behandeling en nazorg en begeleidt u tijdens uw ziekteproces. Zij werkt nauw samen met andere hulpverleners zoals de urologen, de continentieverpleegkundige, de stomaverpleegkundige, de psycholoog en de seksuoloog.

Wat u kunt verwachten

Tijdens het spreekuur hebt u een uitgebreid gesprek met de verpleegkundige. Zij neemt met u door wat de uroloog u heeft verteld en informeert u over onderzoek, behandeling en eventuele opname in het ziekenhuis. U kunt bij haar terecht met alle vragen rond uw ziekte zoals:  

  • onderzoek en behandeling;
  • de gevolgen van de ziekte voor uw dagelijks leven (werk, gezin, sport);  
  • angst en onzekerheid;    
  • pijn en vermoeidheid; 
  • incontinentie;  
  • seksualiteit.

Uw bezoeken aan het spreekuur

Uw eerste gesprek met de oncologieverpleegkundige heeft u binnen zeven dagen na de diagnose. Hierna bezoekt u haar zo vaak als nodig, maar zeker iedere drie maanden. U kunt voor het maken van een afspraak contact op-nemen met de oncologieverpleegkundige of met de polikliniek urologie.

Vragen

Met vragen over het verpleegkundig spreekuur kunt u terecht bij de oncologieverpleegkundige of bij de polikliniek Urologie.

(Patiënten)organisaties

Er zijn verschillende patiëntenverenigingen op het gebied van urologische kanker. U kunt hier terecht voor informatie en lotgenotencontact.

Stichting Zaadbalkanker
Postbus 8152
3503 RD UTRECHT
Tel: 030 291 6090
E-mail: [email protected]

Vereniging Leven met blaas- of nierkanker
Postbus 8152
3503 RD Utrecht
Tel: 030 291 6090
E-mail: [email protected]

ProstaatKankerStichting
Postbus 8152
3503 RD Utrecht
Telefoon (gratis) 0800 9992222
E-mail: [email protected]

Oncokompas

Voor ondersteuning bij nazorg en revalidatie verwijzen wij u graag naar oncokompas.nl. Dit digitale nazorgprogramma helpt u om de meest optimale nazorg te vinden en zo goed mogelijk te revalideren na kanker.

Telefoonnummers

Polikliniek Urologie
088 250 6327

Oncologieverpleegkundige urologie
088 250 6879

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 28 november 2018

Code: URO44