Liesbreukcentrum Nederland

Wij zijn specialist in kijkoperaties bij liesbreuken. Hierdoor heeft u na de operatie minder pijn, herstelt u sneller en heeft u minder kans dat uw klachten terugkomen.

Man loopt door de stad Utrecht

Gespecialiseerd in liesbreuken bij mannen, vrouwen en kinderen

Ons Liesbreukcentrum is het grootste van Nederland. Onze chirurgen hebben veel ervaring met en kennis over liesbreuken. We zijn gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van liesbreuken bij mannen, vrouwen en kinderen. Elk jaar behandelen we meer dan 1.250 patiënten. Dat is bijna vier keer zoveel als andere ziekenhuizen.

U kunt bij ons terecht voor een kijkoperatie (TEP). Deze operatietechniek biedt u veel voordelen. U heeft minder pijn, herstelt sneller en u heeft minder kans dat uw klachten terugkomen.

Vaak kunnen uw eerste afspraak en de operatie op één dag plaatsvinden. U kunt dan dezelfde dag nog naar huis. Wij doen al vanaf 2010 onderzoek naar de kijkoperatie bij liesbreuken. Ook leiden wij internationaal chirurgen op in deze operatietechniek.

We kunnen u ook behandelen volgens de klassieke methode. Bijvoorbeeld wanneer een kijkoperatie niet mogelijk is. Onze specialisten hebben de kennis en ervaring die u zekerheid geven op een snelle en goede behandeling van uw liesbreuk.

Hoe snel kunt u terecht?

Wij doen er alles aan om u zo snel mogelijk te zien. Bekijk onze actuele wachttijden voor een liesbreukoperatie.

Vóór de operatie brengt u een bezoek aan de polikliniek. Tijdens dit bezoek bespreekt de chirurg onder andere met u welke operatiemogelijkheid het beste bij u past.

Daarom het Liesbreukcentrum

  • Grootste expertisecentrum voor de behandeling van liesbreuken bij mannen, vrouwen en kinderen
  • Minder pijn en een sneller herstel dankzij de kijkoperatie
  • Single visit: uw diagnose en behandeling op één dag
  • Patiënten waarderen ons met het cijfer 9
  • Bij ons heeft u een erg lage kans dat de liesbreuk terugkeert (1%) of dat u chronische pijn houdt (<1%)

Goed om te weten

Liesbreukmatje Rebound HRD niet gebruikt in Liesbreukcentrum Nederland
Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM ontving een melding van een ernstige bijwerking door het liesbreukmatje Rebound HRD. In ons Liesbreukcentrum zijn de liesbreukmatjes Rebound HRD nooit gebruikt. Bent u geholpen aan uw liesbreuk in ons ziekenhuis, dan hoeft u zich hier geen zorgen over te maken.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een bult van uw buikvlies door uw buikwand. Deze bult zit ter hoogte van uw lies. De bult ontstaat door een zwakke plek of opening in uw buikwand. Dit noemen we de breukpoort. Uw buikvlies en wat buikinhoud (zoals vetweefsel of een stukje van uw darm) komen door de breukpoort naar buiten. Daardoor ontstaat de zwelling in uw lies. Vooral tijdens staan, tillen of persen kunt u de zwelling zien.

Single visit: diagnose en behandeling op één dag

Bij een single visit kunt u op één dag terecht voor uw diagnose en behandeling. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Komt u hiervoor niet in aanmerking? Dan kunt u een afspraak maken voor een normaal bezoek aan onze polikliniek.

Regulier polikliniekbezoek

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor een single visit? Dan maakt u een afspraak voor een normaal bezoek aan onze polikliniek. Op uw eerste afspraak komt u dan bij de chirurg. Bij uw volgende bezoek vindt de operatie plaats.

Voor een afspraak heeft u een verwijzing naar het Liesbreukcentrum Nederland nodig van uw huisarts.

Zodra wij een verwijzing vanuit uw huisarts hebben ontvangen zullen wij u bellen op een afspraak in te plannen. Wilt u zelf een afspraak maken, houd uw BSN-nummer bij de hand. We kunnen uw verwijzing opzoeken. Een afspraak voor een normaal bezoek aan onze polikliniek maakt u online of telefonisch via 088 250 9000 (maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.30 uur).

Liesbreuk bij kinderen

Ook uw kind kan terecht in het Liesbreukcentrum Nederland. Twee van onze chirurgen zijn gespecialiseerd in de behandeling van liesbreuken bij kinderen. Kinderen opereren we altijd met de klassieke, ‘open’ techniek. Een kijkoperatie en single visit zijn helaas niet mogelijk.

Overnachten in Zeist

Woont u verder weg en vindt u het prettig om de middag vóór de operatie naar Zeist te komen? Of wilt u aan het eind van de operatiedag niet meer naar huis reizen? Speciaal voor u hebben wij samen met hotels in de omgeving arrangementen samengesteld.

Herstellen van een liesbreukoperatie

De tijd die u nodig heeft om te herstellen hangt af van de operatietechniek. Gemiddeld duurt dit één tot twee weken. Daarna kunt u uw dagelijkse bezigheden weer beginnen. De klachten kunnen langer blijven. Ons advies is om bij klachten alleen te doen wat u aankunt. Dit voelt u zelf namelijk het beste aan.

Lees meer over de hersteltijd na een liesbreukoperatie:

Ervaringen van anderen

Ieder jaar helpen we honderden mensen in het Liesbreukcentrum Nederland. Zij vertellen graag zelf hoe ze dat ervaren.

Belangrijke telefoonnummers

Kwaliteit van onze liesbreukzorg

Om de kwaliteit van onze liesbreukzorg in kaart te brengen, gebruiken wij korte digitale vragenlijsten. Hierin vragen wij bijvoorbeeld of u pijn heeft en hoe snel u na de operatie weer uw normale leven hervatte. De antwoorden gebruiken we alleen voor het meten van onze kwaliteit. De arts neemt geen contact met u op als u in deze vragenlijst aangeeft nog klachten te hebben. Deze vragenlijsten ontvangt u automatisch op de volgende momenten:

  • Voor de operatie
  • Zes weken na de operatie
  • Drie maanden na de operatie
  • Eén jaar na de operatie
  • Twee jaar na de operatie

Het invullen van een vragenlijst duurt ongeveer één tot twee minuten. U vult de vragenlijsten in op ons patiënten portaal mijnDiak. De gegevens worden direct veilig in uw patiëntendossier bewaard.