Samenwerking met UMC Utrecht voor betere zorg longaandoeningen

Onze chirurgen gaan een samenwerking aan met hun collega’s van het UMC Utrecht in een Long Chirurgisch Centrum. Daar hebben ze een samenwerkingsovereenkomst voor getekend. Met deze samenwerking lopen de ziekenhuizen voorop in Nederland. Ze dragen zo bij aan betere longzorg voor patiënten én aan ‘juiste zorg op de juiste plek’.

Optimale samenwerking tussen chirurgen

De chirurgen van beide ziekenhuizen werken steeds meer samen om de longchirurgische zorg in de regio zo optimaal mogelijk in te richten. Ze delen elkaars kennis, ervaring en kunde door over en weer met elkaar mee te opereren. Een wekelijks multidisciplinair overleg (MDO) zorgt ervoor dat we patiënten op de juiste plek opereren: minder complexe ingrepen in ons ziekenhuis en meer complexe ingrepen in het UMC Utrecht. Ook zorgen de chirurgen voor gelijke behandel- en diagnostische protocollen. Zo zijn patiënten met longkanker en andere longaandoeningen altijd verzekerd van de beste kwaliteit van zorg.

De juiste zorg op de juiste plek

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport roept de zorgsector al langer op tot het bieden van  ‘de juiste zorg op de juiste plek’. Die oproep is door de corona-crisis nog actueler geworden. “De samenwerking geeft ons de mogelijkheid om beschikbare en soms ook schaarse middelen in de beide huizen optimaal te benutten met als doel kwalitatief hoogwaardige zorg voor elke patiënt”  aldus Niels van der Kaaij (cardiothoracaal chirurg van het UMC Utrecht). “We merken dat we door het delen van kennis en expertise efficiënter werken en uitkomsten optimaliseren”.
Ook Niels Smakman (longchirurg van het Diakonessenhuis) ziet de positieve impact van de samenwerking: “Patiënten met longkanker verdienen de best mogelijke chirurgische zorg. Met het opzetten van deze samenwerking lopen we voorop in Nederland. Door de expertise van een Cardiothoracaal chirurg en een longchirurg te bundelen in één operatie krijg je een uniek operatieteam. Deze combinatie van twee chirurgen zorgt ervoor dat de patiënt verzekerd is van de best mogelijke zorg.”

Komende periode bouwen de ziekenhuizen hun samenwerking verder uit. Ook staan ze er open voor dat andere ziekenhuizen uit de regio aansluiten bij het Long Chirurgisch Centrum.