Thuismonitoring voor zwangere vrouwen met kans op te hoge bloeddruk

Samen met het UMC Utrecht starten we een onderzoek naar het thuis monitoren van zwangere vrouwen die een verhoogde kans hebben op een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is de meest voorkomende complicatie tijdens de zwangerschap en kan erg gevaarlijk zijn voor zowel moeder als kind. Thuis monitoren in plaats van steeds naar het ziekenhuis gaan voor controle, geeft zwangere vrouwen veel meer vrijheid en flexibiliteit en is bovendien goedkoper.

Zwangere vrouwen met een hoog risico op een te hoge bloeddruk, moeten intensief gemonitord worden, variërend van eens per twee weken tot drie keer per week. In het ziekenhuis wordt bij elk bezoek de bloeddruk gemeten en het hartritme van de baby gecontroleerd. Dit is erg belastend voor de zwangere vrouw, omdat het veel tijd kost om telkens naar het ziekenhuis te gaan. In de Safe@Home studie van ons ziekenhuis en UMC Utrecht onderzoeken we of zwangere vrouwen ook vanuit huis gemonitord kunnen worden.

Thuismonitoring

Met thuismeetapparatuur, verbonden met een app, meet een zwangere vrouw vanuit huis zelf haar bloeddruk. De meetapparatuur stuurt de gegevens via bluetooth naar een app. Ook vult de zwangere vrouw in de app een vragenlijst in. Deze gegevens verschijnen vervolgens in het elektronisch patiëntendossier van het ziekenhuis. Dagelijks bekijken de zorgverleners in het ziekenhuis de gegevens en grijpen zij in wanneer dat nodig is.

Het voordeel van thuismeten is dat de regie bij de zwangere vrouw ligt, deze manier van monitoren scheelt haar bovendien veel tijd. Ook is het gemakkelijker om vaker en dus meer bloeddrukgegevens te verzamelen. En het voorkomt de zogenaamde ‘witte-jassen-bloeddruk, het fenomeen dat een zwangere vrouw bij de gynaecoloog een hogere bloeddruk heeft dan als ze thuis meet.

Safe@Home

De Safe@Home studie is gestart in het UMC Utrecht met momenteel 68 vrouwen met een hoog risico op een te hoge bloeddruk. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Bianca van Rootselaar: “Dankzij de studie kan ik thuis mijn zwangerschap controleren. Daarnaast vind ik het een fijn idee dat er dagelijks naar mijn metingen gekeken wordt door het UMC Utrecht. Ik voel me veel veiliger dan in mijn eerste zwangerschap. Bovendien kosten de controles in het ziekenhuis mij altijd heel veel tijd.”
 
Sinds deze maand nemen ook patiënten van ons ziekenhuis deel aan deze studie. De eerste onderzoeksresultaten zijn in 2019 bekend. Mireille Bekker, gynaecoloog & projectleider Safe@Home, en  Koen Deurloo, een van onze gynaecologen: “Thuismonitoring past goed in onze visie op zwangerschapsbegeleiding van zwangere vrouwen die ziek zijn; zo dicht mogelijk bij huis, in hun eigen omgeving. Uiteraard staat ook dan de veiligheid voorop, die mag niet minder zijn dan in het ziekenhuis. Thuis monitoren scheelt voor de vrouw veel bezoeken aan het ziekenhuis en geeft waarschijnlijk een beter beeld van de bloeddruk”.

Citrienfonds

De Safe@Home studie wordt gefinancierd door het Citrienfonds. Dit fonds van de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) en ZonMw helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. Binnen het programma e-Health, een van de vijf programma's van het Citrienfonds, werken de umc's samen met hun zorgpartners aan een integrale persoonsgerichte digitale zorgomgeving die de patiënt in staat stelt zijn gezondheid en ziekte te managen.