Alles over zwanger
Algemene informatie over onderzoeken tijdens je zwangerschap.
Je krijgt tijdens je zwangerschap een aantal onderzoeken aangeboden. Denk daarbij aan echo’s en bloedonderzoek. Zo blijf je goed op de hoogte van hoe het met jou en je baby gaat.
Om jouw zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen, houden we jou en je baby goed in de gaten. Daarvoor kun je verschillende onderzoeken krijgen. Niet alle onderzoeken zijn standaard, de meeste krijg je alleen als daar een reden voor is. Lees hieronder meer over wat je kunt verwachten van deze onderzoeken.
In het begin van je zwangerschap en rond de 32e zwangerschapsweek krijg je een bloedonderzoek. We kijken naar je bloedgroep, bloedsuiker, ijzergehalte en controleren of je infecties hebt (gehad). Soms heb je extra bloedonderzoek nodig omdat je misschien bloedarmoede hebt of vanwege je bloedgroep. Je verloskundige of gynaecoloog bespreekt dit dan met jou.
Tijdens een echo kijken we naar de baby in je buik. Dat doen we door middel van een echoscopie, een techniek waarbij we met geluidsgolven een beeld kunnen maken van je baarmoeder.
In je zwangerschap krijg je drie medische echo’s aangeboden: de termijnecho, 13 wekenecho en 20 wekenecho.
Als je tussen de 10 en 12 weken zwanger bent, krijg je standaard een termijnecho. Tijdens die echo bepalen we hoe lang je precies zwanger bent. Je krijgt dan je uitgerekende datum te horen. Jouw verloskundige of gynaecoloog vertelt je na deze eerste echo meer over de mogelijke volgende echo’s en denkt graag met je mee.
Jij beslist zelf of je de 13 wekenecho en de 20 wekenecho wilt. Met deze echo’s onderzoeken we of je baby lichamelijke afwijkingen heeft. Dit is onderdeel van de zogenaamde prenatale screening. We kijken ook of je kind goed groeit.
Afhankelijk van jouw zwangerschap kan je verloskundige of gynaecoloog voorstellen om een aanvullende echo te doen. Bijvoorbeeld een GUO (geavanceerd echoscopisch onderzoek). Dit is een uitgebreidere echo.
Als het nodig is, kunnen we een hartfilmpje maken van je baby. Bijvoorbeeld als we twijfelen over of het goed gaat. Je krijgt dan twee microfoontjes op je buik. Deze microfoontjes leggen de harttonen van je baby vast. Dit onderzoek duurt minstens 30 minuten en wordt gedaan op de afdeling Triage verloskunde.
Tijdens je controleafspraken kijkt je verloskundige of gynaecoloog hoe het gaat met jou en je baby. Jullie bespreken hoe de zwangerschap gaat en je kunt vragen stellen. Daarnaast onderzoekt je verloskundige of gynaecoloog jou:
Wil je tijdens jouw zwangerschap al wil weten of jouw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft? Dan kun je kiezen voor de NIPT: niet-invasieve prenatale test. Deze test is onderdeel van de prenatale screening. De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden. Dit heet nevenbevindingen. Je kiest zelf of je deze wilt weten.
Komen er ziektes of afwijkingen in je familie voor? Dan kun je daar al tijdens je zwangerschap een onderzoek naar krijgen. Laat het je gynaecoloog of verloskundige daarom zo snel mogelijk weten als er afwijkingen of ziektes in je familie voorkomen.
Een urineonderzoek krijg je alleen als daar een reden voor is. Bijvoorbeeld bij symptomen van een blaasontsteking of als je mogelijk zwangerschapsvergiftiging hebt.
Heb je een (extra) controle of onderzoek nodig? Dan bespreekt jouw gynaecoloog of verloskundige dat met je. Voor het plannen van de nieuwe afspraak kun je meestal direct na je controle terecht bij de balie Gynaecologie. Of bel ons om een afspraak in te plannen.
Maak een afspraak via 088 250 6178.
We ontvangen je graag op de afgesproken tijd bij de polikliniek Gynaecologie. Daar kun je je aanmelden bij onze collega’s achter de balie.
Als je voor een controle of onderzoek komt, vertelt je gynaecoloog wat je kunt verwachten. Bovenaan op deze pagina lees je kort over de verschillende onderzoeken. Heb je vragen, stel die dan gerust aan je gynaecoloog.
Kom je voor een echo? Dan krijg je gel op je blote buik en brengen we via je buikwand je baby in beeld. Je kijkt dan zelf mee op een scherm. Bij een laag liggende placenta (moederkoek) verrichten we soms aanvullend een inwendig echoscopisch onderzoek. Dat is een echo via de vagina. Het onderzoek duurt 20 tot 30 minuten.
Vaak zien we bij de 20 wekenecho wat het geslacht is van je kind. Geen zorgen: je hoort het geslacht alleen van de echografist als je daar om vraagt. De voorspelling van het geslacht door een echo klopt in 95% van de gevallen.
Direct na een controle of een echo deelt je gynaecoloog de uitslag met je. Is alles goed, voor zover we dat kunnen zien? Dan sluiten we het onderzoek af. Vinden we wel een (mogelijke) afwijking? Dan bespreekt je gynaecoloog met jou hoe het vervolg eruit ziet en of er extra onderzoek nodig is.
De uitslag van een onderzoek, zoals het bloedonderzoek, is niet direct bekend. Als we de uitslag binnen hebben, deelt je verloskundige of gynaecoloog de resultaten met jou. Dan bespreken jullie ook of je mogelijk vervolgonderzoek nodig hebt.
Heb je een (extra) controle of onderzoek nodig? Dan kun je telefonisch een afspraak inplannen.
Algemene informatie over onderzoeken tijdens je zwangerschap.
Landelijke folder met informatie en adviezen over onderzoeken, controles en je gezondheid tijdens de zwangerschap.
Landelijke informatie over de onderzoeken die horen bij de prenatale screening.