Duurzaamheid
Al bijna 180 jaar zijn we het vertrouwde ziekenhuis in de omgeving Utrecht. Als zorgverlener, als ‘grootverbruiker’ van middelen en materialen, en ook als werkgever nemen we onze maatschappelijke rol serieus. Want de zorg voor gezondheid kan niet zonder de zorg voor een gezonde omgeving.
Als ziekenhuis nemen we verantwoordelijkheid voor onze invloed op het milieu en de gezondheid van onze omgeving. We hebben hierin een voorbeeldfunctie voor patiënten, bezoekers en onze (toekomstige) collega’s. Daarom richten wij ons op:
- Het verminderen van onze impact op het milieu door; minder energiegebruik, minder afval generen, uitstoot verminderen, verspilling medicijnen tegengaan;
- Het duurzaam inzetten van onze collega’s door; zorgen voor voldoende opleidingskansen, juiste werk-privé balans, inzet vanuit diversiteit en inclusie, passende mobiliteit.
Wat doen we zoal op het gebied van duurzaamheid?
In ons duurzaamheidsbeleid (2023 t/m 2026) leest u meer over waar we als ziekenhuis naartoe werken. Hieronder vindt u alvast een greep uit de duurzaamheidsinitiatieven in ons ziekenhuis.
Jaarlijks laten we ons beoordelen aan de hand van de Milieu Thermometer Zorg, waarbinnen je het bronzen (basis), zilveren of gouden certificaat kunt ontvangen. Ons ziekenhuis heeft het zilveren certificaat ontvangen. Het zilveren certificaat laat zien dat we voldoen aan de eisen op het gebied van o.a. energie-, water- en gasbesparing, afval, textiel, papier, mobiliteit, inkoop, voeding en reinigingsmiddelen. Daarnaast voldoen we aan de eisen van de Green Deal 2.0. De komende jaren werken we hard om ook te voldoen aan de duurzaamheidseisen van de Green Deal 3.0.
Het Diakonessenhuis werkt aan zorg dichtbij: thuis als het kan, naar het ziekenhuis als het moet. Daarvoor maken we gebruik van apps, belconsulten, telemonitoring en online coaching, -voorbereiding en -nazorg.
U kunt bijvoorbeeld denken aan:-
Contact met uw zorgverlener via BeterDichtbij. BeterDichtbij is een gratis app waarmee u gemakkelijk en veilig contact heeft met uw zorgverlener. Met de app kunt u op elk moment van de dag berichten sturen en ontvangen.
-
Thuistoediening medicijn bij patiënten met kanker. Patiënten die vanwege borstkanker of kanker van de plasmacellen behandeld worden met het medicijn zoledroninezuur krijgen thuisbehandeling. Zij hoeven voor hun behandeling vanaf dan niet steeds meer naar het ziekenhuis te komen. We zijn hier in april 2023 mee gestart bij wijze van proef.
-
Thuisbehandeling Crohn en Colitis met MijnIBDcoach. De ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa vallen onder de noemer Inflammatory bowel disease (IBD). Met MijnIBDcoach kunnen we patiënten op afstand behandelen. MijnIBDcoach is een digitale coach die patiënten en ons helpen de gezondheid van deze patiënten goed in de gaten te houden.
Op deze manier kunnen we de zorg blijven geven die nodig is en ook zorg dichter bij patiënten brengen. Tegelijkertijd worden reisbewegingen van en naar ons ziekenhuis zo ook verminderd.
-
In het Diakonessenhuis recyclen we op verschillende manieren middelen en materialen. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan:
- Het recyclen van onze wegwerpbekertjes. Deze zamelen we apart in en worden hierna gerecycled en als grondstof gebruikt in het productieproces van toiletpapier.
- In 2022 vervingen we onze verpleegbedden. De ruim 400 bedden kregen een tweede leven in ziekenhuizen in Kiev en Oost-Oekraïne. Deze ziekenhuizen kunnen de bedden goed gebruiken bij de verzorging van de gewonden. Als ziekenhuis zijn we blij dat we op deze duurzame manier de patiënten en zorgcollega’s in Oekraïne een beetje kunnen helpen.
- Samen met Stichting Vrienden van Suriname en Stichting Switie Marien verzorgen we jaarlijks hulpmiddelen voor het Diakonessenhuis in Parimaribo. Alle materialen die in ons ziekenhuis vervangen worden, over zijn of te weinig gebruikt worden, worden getoetst of ze van dienst kunnen zijn in Suriname. Eerder verscheepten we bijvoorbeeld een couveuse, een echoapparaat, hoofdlampen voor de OK, behandelstoelen, ge- en verbuiksmiddelen voor verloskunde en endoscopie.
- Onze oude bureaustoelen die aan vervanging toe waren, werden opgeknapt. Door materialen te hergebruiken en te herstellen, hoefden we geen nieuwe stoelen aan te schaffen.
Samen optrekken
Samen staan we sterker en bereiken we meer. Daarom heeft het Diakonessenhuis zich verbonden aan verschillende initiatieven en werken we samen met verschillende partners.
Het Diakonessenhuis is actief lid van het Milieu Platform Zorgsector (MPZ). MPZ is een vereniging voor en door de zorg. MPZ helpt op verschillende manieren de zorg te verduurzamen door praktische informatie, tools en tips aan te bieden. Ons ziekenhuis werkt samen met MPZ en andere organisaties aan kennisontwikkeling op het gebied van milieu.
Milieu barometer
Vanuit de MPZ neemt ons ziekenhuis ook deel aan de milieu barometer. Dit is een benchmark (vergelijking) waarin inzichtelijk wordt:- Wat de impact van onze initiatieven is op onze C02-voetafdruk.
- Hoe wij ervoor staan ten opzichte van andere ziekenhuizen.
Ons ziekenhuis werkt actief samen met zorgpartners en gemeenten om de zorg te verduurzamen. Met de gemeente en provincie Utrecht en andere zorginstellingen uit de regio werken we samen om energieneutraal en circulair te werken. Energieneutraal houdt in dat fossiele brandstoffen worden gecompenseerd door duurzame energie.
Dit doen we in de zogenoemde kennis community. De kennis community is een platform voor zorgaanbieders in de provincie Utrecht met het zilveren certificaat van de milieu thermometer zorg (MTZ). Het doel is om:
- kennis op te halen en uit te wisselen
- successen te delen
- de samenwerking te verbeteren
- bestuurlijk draagvlak behouden voor het samen blijven werken aan duurzaamheid.
Om verduurzaming in de zorg te verbeteren, nemen meer dan honderd partijen zoals ministeries, gemeenten en zorginstellingen deel aan de Green Deal Zorg 3.0. Ook het Diakonessenhuis ondertekende de Green Deal 3.0
In 2015 maakten zorginstellingen, overheden en bedrijven voor het eerst afspraken in de Green Deal Duurzame Zorg. Ook ons ziekenhuis volgde deze Green Deal. In de Green Deal Zorg 3.0 staan doelen en acties voor de periode 2023 t/m 2026. We werken in deze periode aan de volgende onderdelen:
- Gezondheid bevorderen van patiënten, cliënten en collega’s op het gebied van voeding, omgeving en leefstijl
- Bewustwording creëren en kennis vergroten over de impact van de zorg op het klimaat en milieu en andersom
- Klimaatneutraal zijn in 2050
- Grondstofgebruik en restafval terugdringen
- Milieubelasting van medicatie(gebruik) verminderen.
Vragen over duurzaamheid?
Heeft u vragen over duurzaamheid in het Diakonessenhuis? Neem contact met ons op.