Dagopname

U komt voor een onderzoek, infuus, behandeling of een eenvoudige operatie. Uw opname kan een uur duren, maar ook een hele dag. Dagopname kan in Utrecht en Zeist.

In ons ziekenhuis gelden nog enkele maatregelen om verspreiding van luchtwegvirussen (corona, griep en verkoudheid) tegen te gaan.

Het coronavirus en ons ziekenhuis

Voorbereiding Dagopname

Zorg dat u gewassen bent voordat u naar de behandeling komt. Verder is het belangrijk om een aantal spullen mee te nemen.

Nuchter zijn voor uw dagopname

Het is meestal nodig dat u voor een onderzoek of operatie niet eet en drinkt. Dan is uw maag zo leeg mogelijk. Dit noemen we nuchter zijn.

Komt u voor een operatie? Dan moet u nuchter zijn. Komt u voor een onderzoek? U hoort bij het maken van de afspraak voor de opname of u nuchter moet zijn.

Waarom u nuchter moet zijn

Als u niet nuchter bent, wordt u voor uw eigen veiligheid niet geopereerd. Voedsel in uw maag verhoogt de kans dat uw maaginhoud in uw longen komt. Hierdoor krijgt u een ernstige longontsteking.  

Houd u aan de volgende regels om nuchter te zijn voor uw behandeling. U mag:

  • Tot zes uur voor de opname gewoon eten en drinken.
  • Tot 2 uur voor de opname alleen water zonder prik drinken. 
  • Neem daarna niets meer in. De enige uitzondering zijn uw voorgeschreven medicijnen met één slok water. Bespreek met uw arts voor uw opname welke medicijnen en pijnstillers u mag slikken.

Het kan zijn dat er voor uw operatie andere instructies zijn. U hoort dit tijdens de pre-operatieve screening.

Laat u ophalen na de dagopname

Vaak kunt u na uw ingreep niet zelf naar huis reizen. Laat u dan ophalen. Onze verpleging laat weten wanneer u weer terug bent op de kamer.

Contact met uw familie

We kunnen uw familieleden of vrienden laten weten hoe het met u gaat. De informatie geven wij niet aan iedereen. Bij het intakegesprek vragen wij naar uw contactpersonen.

Hotels

U kunt voor of na de dagopname in een hotel in Utrecht of Zeist slapen. Dit kan tegen een speciale prijs voor patiënten.