Skip to main content

Geheugenproblemen

De polikliniek Geheugendiagnostiek is speciaal voor mensen met geheugenproblemen. U kunt er snel terecht en veel onderzoeken om een diagnose te stellen vinden plaats in het eerste (en soms een tweede) bezoek.

Voor wie?

  • Voor iedereen met geheugenproblemen en hun partner/mantelzorger
  • Voor mensen van wie de omgeving vindt dat zij problemen met hun geheugen hebben

Snelle diagnose

De neuroloog of de geriater stelt vast wat de oorzaak kan zijn van uw geheugenproblemen. Oorzaken van geheugenproblemen kunnen zijn: een vorm of een beginstadium van dementie, somberheid, slaapproblemen of normale veroudering. De casemanager dementie is betrokken bij de polikliniek en is een aanspreekpunt voor u en uw zorgverleners. 

Werkwijze

Elke donderdag ontvangt de polikliniek geheugendiagnostiek vier mensen met geheugenproblemen. Het eerste bezoek duurt een halve dag. Dit omvat gesprekken, geheugentesten en standaard lichamelijke onderzoeken. Soms wordt een scan gemaakt. De testen worden afgenomen door gespecialiseerde verpleegkundigen met als aandachtsgebied dementie.

Na de lunch en een korte rustpauze volgt het adviesgesprek met u en uw begeleider. De diagnose is in de meeste gevallen na een halve dag bekend en wordt later in een multidisciplinair team besproken. Dit betekent dat het met verschillende specialisten wordt besproken.

Soms moeten er nog andere onderzoeken worden gedaan om tot een diagnose te komen. Dat wordt dan op een later moment gedaan.

Vervolg

Als de diagnose dementie wordt gesteld, wordt er ook een casemanager ingeschakeld. Deze komt bij u thuis met u bespreken en bekijken op welk vlak u of uw partner ondersteuning kan gebruiken.

Als u medicijnen gaat gebruiken, komt u nog een aantal keer terug bij de neuroloog of geriater. U kunt ook bij ons terecht als u nog eens wilt praten over de uitslagen van de onderzoeken. Of als u vragen heeft over het omgaan met uw ziekte of de ziekte van uw partner. Wij kunnen eventueel ook samen met u zoeken naar andere hulpverlenende instanties.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding