Blaaskanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 4.800 mensen blaaskanker vastgesteld. Blaaskanker komt ongeveer vier keer zo vaak bij mannen voor als bij vrouwen. Onbezorgd plassen lijkt zo normaal. Voor mensen met blaaskanker is dat helaas niet het geval. Als u blaaskanker heeft gaan we samen met u op zoek naar de beste behandeling voor u. Maar u kunt ook bij ons terecht met uw angsten en zorgen. En dat geldt ook voor uw familie.

Wat is blaaskanker?

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen. We spreken van blaaskanker als u een kwaadaardig gezwel heeft in uw blaas. In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 4.800 mensen blaaskanker vastgesteld. De ziekte komt bij mannen vier keer zo vaak voor als bij vrouwen. Blaaskanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan zestig.

Onze zorg bij blaaskanker

  • U kunt snel bij ons terecht. Als u bloed plast dan kunt u binnen 24 uur bij ons terecht. De uroloog stelt u een aantal vragen en onderzoekt u. U krijgt direct de uitslag.
  • Korte wachttijd. Wij hebben een wachttijd van twee weken tussen de diagnose en de start van uw behandeling.
  • Behandeling door een vast en ervaren team.
  • We hebben de nieuwste apparatuur.
  • We voldoen aan alle landelijke normen voor de behandeling van blaaskanker: SONCOS.
  • Ondersteuning van u en uw familie tijdens uw hele behandeling en daarna.

Behandeling van blaaskanker in het Diakonessenhuis

De meest toegepaste behandelingen van blaaskanker zijn op dit moment een operatie, bestraling, een behandeling met medicijnen of een combinatie van deze drie. De keuze voor een behandeling is afhankelijk van de uitgebreidheid van de tumor en uw conditie.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Voor de behandeling van patiënten met blaaskanker werken we nauw samen met artsen uit andere ziekenhuizen. Dat doen we in het samenwerkingsverband Oncomid. In Oncomid is de kennis en ervaring van dokters uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor wat zeldzame en complexe tumoren. Meestal kunnen we u binnen 21 dagen na de eerste onderzoeken vertellen er aan de hand is en welke behandeling voor u het meest geschikt is. 

De behandeling van niet spierinvasief blaaskanker (95% van de gevallen) vindt in het Diakonessenhuis plaats. In het geval dat er toch sprake is van spierinvasief blaaskanker dan vindt de behandeling plaats in het St Antonius ziekenhuis (operatieve verwijdering van de blaas)  en/ of het UMCU (bestraling van de blaas) ziekenhuis. Voor de controles komt u weer terug in het Diakonessenhuis.