Bloedverlies tijdens de zwangerschap
Vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor en hoeft niet erg te zijn. We onderzoeken wat de oorzaak is. Neem gerust contact op met je verloskundige of ons ziekenhuis als je je zorgen maakt.
Bloedverlies tijdens de zwangerschap
In de eerste helft van je zwangerschap
Bij bloedverlies aan het begin van de zwangerschap kunnen er meerdere oorzaken zijn. De bloeding hoeft niet erg te zijn en stopt vaak vanzelf. Het kan ook een eerste teken zijn van een miskraam.
- Heb je nog geen echo gehad, maar heb je wel bloedverlies? Dan leidt bloedverlies in de helft van de gevallen tot een miskraam.
- Heb je bloedverlies na de eerste echo waarbij we het hartje hebben zien kloppen? In dat geval is de kans groot dat bloedverlies onschuldig is. De kans dat de zwangerschap goed gaat is dan 95%.
- Heb je veel bloedverlies? Waarschuw dan meteen je verloskundige of de triage als je bij ons onder controle bent. Veel bloedverlies is als je meer dan een keer per uur dik maandverband moet vervangen.
In de tweede helft van je zwangerschap
Ben je al wat verder in je zwangerschap en verlies je bloed? Neem dan contact op met je verloskundige of met onze afdeling Triage. We onderzoeken dan wat de oorzaak van het bloedverlies is en wat dit voor jou en je baby betekent. Je krijgt daarvoor bijvoorbeeld bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek of een echoscopisch onderzoek. Een hartfilmpje van de baby is vanaf 24 weken ook mogelijk.
Oorzaken van bloedverlies
In het ziekenhuis kijken we wat de oorzaak van het bloedverlies is en wat dit voor jou en je baby betekent. Bloedverlies kan bijvoorbeeld komen door:
- Een zwangerschap die goed gaat en waarbij de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies groeit. We noemen dit een innestelingsbloeding.
- Een miskraam. Lees meer over een (mogelijke) miskraam.
- Een buitenbaarmoederlijk zwangerschap.
- Een oorzaak die niet te maken heeft met de zwangerschap. Bijvoorbeeld een wondje in de vagina.
- In de tweede helft van de zwangerschap kunnen er verschillende redenen zijn voor bloedverlies uit de baarmoeder of baarmoedermond. Lees meer over vaginaal bloedverlies in de tweede helft van je zwangerschap.
Waar kun je terecht bij bloedverlies
Maak je je zorgen of verlies je veel bloed? Neem dan contact met ons op of met je eigen verloskundige. Heb je bloedverlies in de eerste 16 weken? Neem dan contact op als je je zorgen maakt. Bij veel bloedverlies waarschuw je ons meteen. Ben je meer dan 16 weken zwanger en verlies je bloed? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of de triage als je bij ons onder controle bent.