Longkanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 11.000 mensen longkanker vastgesteld. Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in longweefsel of luchtwegen. Ons multidisciplinaire team van specialisten staat voor u klaar om snel een diagnose te stellen en u de beste medische behandeling te geven. Maar we nemen ook de tijd voor uw emoties. We doen er alles aan om u en uw familie zo goed mogelijk te begeleiden tijdens deze moeilijke periode.

Wat is longkanker?

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen. Longkanker is een verzamelnaam voor een aantal kwaadaardige tumoren die ontstaan in uw longen. Longkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. De laatste jaren komt longkanker echter ook steeds vaker bij vrouwen voor.

Onze zorg bij longkanker

  • Als u ’s ochtends belt voor een afspraak, kunt u meestal nog diezelfde dag bij ons terecht. Na de onderzoeken beginnen we zo snel mogelijk met uw behandeling.
  • Wij stellen zo snel mogelijk de diagnose. Binnen vier werkdagen krijgt u alle onderzoeken en uitslagen daarvan, zodat u op korte termijn weet wat u te wachten staat.
  • Wij werken met een vast en ervaren team, dat al jaren op elkaar is ingespeeld. 
  • Ondersteuning van u en uw familie tijdens uw behandeling en daarna.
  • We voldoen aan alle landelijke normen voor de behandeling van longkanker: SONCOS.
  • Onze longartsen en verpleegkundig specialisten nemen deel in regionale beleidsorganen.

Ervaring van anderen

Sinds augustus wordt Jack Kardolus (72 jaar) op de longafdeling van het Diakonessenhuis behandeld voor longkanker.

Wat je mist, is dat je je ervaring echt kunt delen met iemand die hetzelfde meemaakt of heeft meegemaakt. Daarom vind ik het mooi om via deze weg mijn ervaring te kunnen delen. Maar ook als iemand dit leest en graag in een gesprek ervaringen wil uitwisselen, ben ik daartoe bereid. Als ik met mijn verhaal maar één medepatiënt kan helpen dan is mijn missie in deze geslaagd te noemen”.

Behandeling longkanker

Als we weten wat er precies met u aan de hand is, gaan we op zoek naar de meest optimale behandeling voor u. Wekelijks komt een team van specialisten uit het Diakonessenhuis en het UMCU bij elkaar om de ziekten van patiënten te bespreken. Ook tijdens uw behandeling werken deze specialisten samen.

Lees meer over de behandeling bij longkanker

Alle betrokken specialisten zijn actief in het opzetten en deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Ondersteuning tijdens en na uw behandeling

Als u naar huis mag na uw behandeling komt u regelmatig bij ons terug. Wij houden in de gaten of lichamelijk alles goed met u gaat. Er is ook altijd ruimte voor uw eigen verhaal.

Lees meer over onze ondersteuning tijdens en na uw behandeling

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Voor de behandeling van patiënten met longkanker werken we nauw samen met artsen uit andere ziekenhuizen. Dat doen we in het samenwerkingsverband Oncomid. In Oncomid is de kennis en ervaring van dokters uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Patiënten met verdenking longkanker kunnen in een sneldiagnostiek traject in 2-3 werkdagen veel onderzoeken krijgen. Vaak kunnen we u binnen een week na het eerste bezoek vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling voor u het meest geschikt is. Voor longkanker vinden de meeste behandelingen in ons ziekenhuis plaats. Bestraling of ingewikkelde operaties vinden plaats in het UMCU. Voor de controles komt u weer terug in het Diakonessenhuis