Spreekuur anale klachten

Veel mensen hebben last van anale klachten. Wij hebben een speciaal spreekuur voor anale klachten (proctologie). Zo kunnen we u deskundig en snel helpen.

Wat zijn anale klachten?

Anale klachten zijn aandoeningen in de buurt van de anus. Bijvoorbeeld een aambei, kloofje, fistel, huidflapje of een verzakking van de endeldarm (prolaps). Veel mensen schamen zich voor anale klachten. Anale klachten komen veel voor en zijn vaak goed te behandelen, waardoor u meestal snel van uw klachten af bent.

Symptomen van anale klachten zijn: 

  • drukkend of branderig gevoel na de stoelgang
  • bloed bij de ontlasting
  • jeuk of pijn in of aan de anus
  • vocht of pus uit een wondje aan de anus
  • onbedoeld verlies van ontlasting of winden 
  • scherpe pijn tijdens of na de stoelgang 
  • hygiënische problemen, zoals vocht of slijmverlies of vegen in de onderbroek
     

Aandoeningen

Anale klachten kunnen het gevolg zijn van verschillende aandoeningen: 

Onderzoek en diagnose

Als u een afspraak heeft, wordt u gezien door de chirurg of door een chirurg in opleiding. Soms loopt er ook een stagiair of coassistent mee. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit bij aankomst aan de balie van tevoren doorgeven.

Als u binnenkomt bespreken we eerst uw klachten. Daarna onderzoeken we u lichamelijk. De arts kijkt naar uw anus en de huid eromheen. U neemt hiervoor plaats op een speciale onderzoeksbank. U gaat dan op uw knieën zitten en leunt voorover op uw ellebogen.

Soms doet de arts ook inwendig onderzoek met de vinger en/of kijkt met een metalen kijkbuisje met een lampje in het laatste stuk van uw darm (proctoscopie). Sommige aandoeningen kunnen we meteen behandelen op het spreekuur, zoals inwendige aambeien.

Zo nodig vindt aanvullend onderzoek plaats, bijvoorbeeld een kijkonderzoek van de dikke darm (endoscopie) of een röntgenonderzoek. Dit gebeurt met name bij patiënten boven de vijftig jaar met bloedverlies bij de ontlasting, omdat de kans dat andere afwijkingen de oorzaak van de klachten zijn dan groter is.

Behandelingen

Poliklinische behandeling

Afhankelijk van uw anale klachten zullen wij als het mogelijk is meteen een poliklinische behandeling uitvoeren. Tijdens de behandeling neemt u in knie-/elleboogsligging plaats op een speciale onderzoekstafel. De behandeling duurt ongeveer vijf tot tien minuten.

Operatie

Soms kan de behandeling niet poliklinisch maar is een operatie met een roesje, narcose of ruggenprik nodig. Deze vindt meestal in dagbehandeling plaats. Soms is een opname noodzakelijk.
Op onze website vindt u folders over de behandeling van verschillende anale aandoeningen.

Voorbereiding op de poliklinische behandeling

Ontlasting

Zorg dat u voor het spreekuur ontlasting heeft gehad.

Bloedverdunners

Sommige bloedverdunnende middelen geven een verhoogd risico op nabloedingen. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. De arts overlegt met u of en wanneer u in dat geval met de medicijnen moet stoppen. Dit kan betekenen dat u niet direct behandeld wordt, maar we kunnen wel onderzoek doen naar de oorzaak van uw klachten. De behandeling plannen we dan op een later moment.

Vervoer

Het is mogelijk dat u zich na de (poliklinische) behandeling niet lekker voelt en u mag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. We adviseren u daarom met zijn tweeën te komen. Van tevoren paracetamol innemen kan helpen tegen de klachten.

Kleding

Trek makkelijk zittende kleding aan.

Pijnstillers

Pijnstillers zoals paracetamol zijn te koop bij apotheek en drogist. We raden u aan deze voor de ingreep alvast in huis te halen.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor de afspraak? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) doorgeven? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Ook kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u een paar dagen een zwaar of drukkend gevoel hebben bij de anus. Ook kunt u enkele dagen last hebben van krampen in de onderbuik of wat bloedverlies. Paracetamol en een warme douche kunnen helpen. Als u niet meer kan plassen, hevige pijn heeft of veel bloed verliest, moet u contact opnemen met het ziekenhuis.

Naar huis

U kunt na de ingreep wat licht in uw hoofd zijn. Daarom is het verstandig u te laten brengen en halen en direct na de ingreep niet zelf een auto te besturen.

Adviezen voor thuis

Pijn

Na de behandeling kan een onaangenaam en pijnlijk gevoel optreden gedurende twee tot drie dagen. De ernst van de klachten hangt af van de grootte van het behandelde oppervlak. Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Ook een warm zitbad kan de pijn verlichten.

Schoonhouden

Na de operatieve behandeling is het verstandig het anale gebied goed schoon te houden, met name na de stoelgang, maar ook tussendoor in de ochtend en avond. Twee keer per dag is dan meestal voldoende. Met de douche kunt u het gebied gemakkelijk schoonspoelen.

Bloedverlies

Na de operatieve behandeling kunt u wat bloed verliezen. Dit is normaal. In de volgende gevallen moet u echter contact op te nemen met het ziekenhuis:

  • duizeligheid
  • koorts
  • grote hoeveelheden bloedverlies buiten de ontlasting om (‘bloed poepen’)

Ontlasting

Na de behandeling is het belangrijk dat de ontlasting zacht blijft. Soms krijgt u hiervoor een recept voor medicijnen mee naar huis. Om te voorkomen dat u opnieuw klachten krijgt, is het verstandig dat u zo veel mogelijk onderstaande leefregels opvolgt.

Leefregels

  • Eet voldoende vezels (granen, fruit en groenten)
  • Drink 1 à 2 liter water per dag
  • Vermijd langdurig zitten op de wc
  • Ga alleen bij aandrang naar het toilet en pers niet als u geen aandrang heeft
  • Beweeg elke dag voldoende
  • Zorg ervoor dat de ontlasting zacht is, maar niet te dun
  • Stel uw stoelgang niet uit

Werk

Na een poliklinische behandeling kunt u meestal weer de volgende dag uw werkzaamheden hervatten. Na een operatieve behandeling en een opname duurt het meestal wat langer en moet u rekening houden met ongeveer 1-2 weken.

Problemen

Doen zich na de operatie problemen voor, neem dan contact op met het ziekenhuis.

Telefoonnummers

Polikliniek Chirurgie
088 250 5333
 

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 25 januari 2024

Code: CH91