Skip to main content

Sinterklaas in de kraamsuite

door: Judie van Breukelen

Het was de avond van 5 december en ik hoorde geklop op de deur. Ik lag in bed in de kraamsuite, mijn twee dagen oude dochtertje Isabelle naast me. Toen kwam Julius binnen, mijn zoontje van vijf. Hij had zijn pietenpak aan en kroop bij me in bed. Nog even wilde hij het mooiste cadeau laten zien dat hij van Sinterklaas had gekregen. Een heel bijzonder moment. Ook al was ik net bevallen, ons gezinsleven kon gewoon doorgaan in die kraamsuite. Ik had niet het gevoel dat ik een ziekenhuis lag. Integendeel, het was die dagen ons thuis.

Samen beslissen

‘Hoe zien jullie dat?’ Die vraag stelde de gynaecoloog ons altijd na een advies dat hij had gegeven. Het zorgde ervoor dat onze wensen en zorgen een plek kregen. Hij adviseerde, maar de beslissing namen we samen. Twee dagen na de bevalling kwam hij tijdens zijn avonddienst nog even langs om te vragen hoe het met me ging. Dat had hij niet hoeven te doen. Maar het toont zijn betrokkenheid, zijn oprechte interesse.

Warme gevoelens

Ik denk met warme gevoelens terug aan de steriele operatiekamer. Mijn dochter is daar geboren via een keizerssnede. De artsen en verpleegkundigen hadden veel aandacht voor mij, vertelden precies wat ze deden. Op het moment dat mijn dochter geboren werd, mocht ik zelfs meekijken. Daarna gaven ze haar meteen aan mij. Bijzonder, zo’n klein, bloot lijfje tegen je aan.

Hecht en vertrouwd team

Drie bevallingen. Drie kinderen. Drie keer dezelfde, vertrouwde gezichten in het Diakonessenhuis. Iedere keer met dezelfde aandacht, dezelfde overgave. De vertrouwde gynaecoloog, dezelfde verpleegkundigen en anesthesiemedewerkers. Ze werkten in een hecht team en straalden uit dat ze plezier hadden in wat ze deden. Dat gaf rust. Na de bevalling vroegen ze zelfs om feedback: wat kunnen we nog beter doen? Dat geeft aan dat ze willen leren en altijd de patiënt als uitgangspunt nemen.   

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding