Huidkanker en melanoom

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Er bestaan verschillende vormen van huidkanker. De meest voorkomende vorm is het basaalcelcarcinoom. De afgelopen tientallen jaren is er een sterke toename van huidkanker in Nederland. En de toename lijkt nog niet te stoppen. Ons team van specialisten staat voor u klaar om u de beste medische behandeling te geven. Maar we nemen ook de tijd voor uw emoties. We doen er alles aan om u en uw familie zo goed mogelijk te begeleiden.

Wat is huidkanker en melanoom?

Huidkanker is een verzamelnaam voor een aantal kwaadaardige tumoren die ontstaan op uw huid. Ruim een op de vijf Nederlanders krijgt voor hun 85e levensjaar een vorm van huidkanker.

Onze zorg bij huidkanker

  • U kunt terecht voor behandelingen van alle vormen van huidkanker.
  • U kunt direct terecht bij sterke verdenking van melanoom door uw huisarts.
  • Wij werken intensief samen met het UMCU.
  • Wij hebben een ervaren behandelteam. Wij werken met een vast en ervaren zorgteam voor patiënten met huidkanker of melanoom. De specialistische zorg rondom huidkanker en melanoom die wij leveren is volgens de nieuwste inzichten.
  • U wordt snel doorverwezen. Voor patiënten met plaveiselcelcarcinoom, melanoom of merkelcelcarcinoom krijgt u zo snel mogelijk de behandeling. Nadat u bij de dermatoloog bent geweest, heeft u na de uitslag van het onderzoek binnen een week de vervolgafspraak bij de chirurg of KNO-arts. 

Behandeling van huidkanker in het Diakonessenhuis

U komt bij ons terecht na een verwijzing van uw huisarts. Op onze polikliniek dermatologie onderzoeken we of u huidkanker heeft, en welke soort. Huidkanker kunnen we op verschillende manieren behandelen. Welke behandeling u krijgt, hangt deels af van het type huidkanker dat u heeft.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Voor de behandeling van patiënten met huidkanker werken we nauw samen met artsen uit andere ziekenhuizen. Dat doen we in het samenwerkingsverband Oncomid. In Oncomid is de kennis en ervaring van dokters uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Meestal kunnen we u binnen een week na de eerste onderzoeken vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling voor u het meest geschikt is. Voor de behandeling van verder gevorderd melanoom vindt de behandeling soms gedeeltelijk plaats in het UMCU. Voor de controles komt u weer terug in het Diakonessenhuis.