Spreekuur anale klachten

Veel mensen in Nederland hebben last van klachten aan de anus. Wij hebben een speciaal spreekuur voor anale klachten (proctologie). Zo kunnen we u deskundig en snel helpen.

Wat zijn anale klachten?

Anale klachten zijn aandoeningen in de buurt van uw anus. Bijvoorbeeld een aambei, kloofje, fistel, huidflapje of een verzakking van de endeldarm (prolaps). Veel mensen schamen zich voor anale klachten. Anale klachten zijn vaak goed te behandelen, waardoor u snel van uw klachten af bent.

Symptomen van anale klachten zijn: 

 • Bloed bij de ontlasting
 • Jeuk of pijn in of aan de anus
 • Vocht of pus uit een wondje aan de anus
 • Onbedoeld verlies van ontlasting of scheten 
 • Scherpe pijn tijdens of na de stoelgang 

  Aandoeningen

  Anale klachten kunnen het gevolg zijn van verschillende aandoeningen: 

  Onderzoek en diagnose

  Als u binnenkomt bespreken we eerst uw klachten. Daarna onderzoeken we u lichamelijk. De arts kijkt naar uw anus en de huid eromheen. Soms doet de arts ook inwendig onderzoek met de vinger en kijkt met een metalen buis met een lampje in het laatste stuk van uw darm (proctoscopie). Sommige aandoeningen kunnen we meteen behandelen op het spreekuur, zoals inwendige aambeien. 

  Meer informatie

  Meer informatie over anale klachten en de behandelmogelijkheden vindt u in onze folder.

  Een afspraak maken

  Heeft u een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist? Maak dan online een afspraak of bel de polikliniek Chirurgie op 088 250 5333. Onze specialisten helpen u graag.