Skip to main content

COPD polikliniek

Op de polikliniek longziekten en tuberculose werken wij met 7 longartsen, 5 longverpleegkundigen en 1 verpleegkundig specialist voor patiënten met COPD.
Als u verwezen wordt naar de polikliniek, krijgt u een afspraak bij de longfunctie en bij de longarts. Bij de longfunctie worden een aantal testen gedaan om te kijken hoe het met uw longen gaat.

Als u bij de longarts komt is er eerst een kennismaking. Hij of zij kijkt met u naar bijvoorbeeld het moment van ontstaan van de klachten, welke klachten u precies heeft en wat er eerder al voor u gedaan is. Ook krijgt u de uitslag van de longfunctietesten te horen. Mocht het nodig zijn dan zal de longarts aanvullende onderzoeken aanvragen.

Vaak worden alle patiënten met COPD ook gezien door de longverpleegkundige. Zij geeft advies, instructie en voorlichting over het ziektebeeld, het juist gebruiken van medicijnen, wel of niet naar de fysiotherapeut of de diëtiste gaan en eventuele hulp bij het stoppen met roken. Na de eerste consulten op de polikliniek zult u, indien nodig, de longverpleegkundige en de longarts afwisselend van elkaar op de polikliniek zien.

Mocht u vervroegd op de polikliniek komen in verband met klachten, dan wordt u gezien door onze verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist COPD is een verpleegkundige die speciaal is opgeleid om mensen met COPD medisch te behandelen. De verpleegkundig specialist staat in nauw contact met de longarts waardoor er altijd overleg mogelijk is.

COPD diagnostiekservice

In het Diakonessenhuis is er een diagnostiekservice voor COPD patiënten. Dit houdt in dat u onder behandeling blijft bij uw huisarts, maar eenmalig naar de longarts komt. Op deze manier krijgt uw huisarts advies van de longarts over uw behandeling.

U krijgt bij de diagnostiekservice uitgebreide longfunctietesten en komt daarna bij de verpleegkundig specialist. De verpleegkundig specialist zal nog enkele aanvullende vragen stellen en lichamelijk onderzoek doen. Tot slot komt de longarts bij het gesprek om de bevindingen aan u te vertellen en om gezamenlijk tot een behandeladvies te komen. Uw huisarts krijgt dit behandeladvies ook.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding