Borstkanker

Een op de acht vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Voor de meeste vrouwen en hun familie een ingrijpende gebeurtenis. Wij zijn er voor u.

We behandelen en begeleiden u in ons vaste team met ervaren zorgverleners en artsen. Niet iedereen met een afwijking in de borst heeft kanker. Na een kort gesprek wordt u zorgvuldig onderzocht en krijgt u binnen één dag de diagnose. Indien behandeling nodig is, starten we hier zo snel mogelijk mee.

Wat is borstkanker?

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen. Er is sprake van borstkanker bij een kwaadaardig gezwel (een tumor) in de borst. De medische term hiervoor is een ‘mammacarcinoom’. Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen: een op de acht vrouwen krijgt dit tijdens haar leven.

Onze zorg bij borstkanker

  • Samen kiezen bij borstkanker: u beslist mee over uw behandeling.
  • Als u of uw huisarts ons belt, kunt u dezelfde dag terecht op onze mammapolikliniek. We doen direct onderzoek en zorgen dat u binnen 24 uur de uitslagen en diagnose krijgt.
  • U krijgt een vast aanspreekpunt binnen het behandelteam. Zij begeleidt u tijdens het hele behandeltraject en nazorg.
  • Veel aandacht en kennis speciaal gericht op de oudere patiënt.
  • Veel aandacht en kennis voor de jongere patiënten inclusief operatie in dagbehandeling en de mogelijkheid tot directe reconstructie.
  • U bent in goede handen: de feiten en cijfers.

Alle betrokken specialisten zijn actief in het opzetten en deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Samen kiezen bij borstkanker

Ons borstkankerteam werkt volgens het principe ‘samen beslissen’. Dit houdt in dat het behandelteam en u samen de opties doornemen en vervolgens de behandeling kiezen die het beste past bij uw persoonlijke voorkeur.

Behandeling van borstkanker in het Diakonessenhuis

Er bestaan vaak meerdere mogelijkheden om u te behandelen. Dit zullen wij u goed uitleggen en samen met u de beste behandeling bepalen.

Tijdens en na de behandeling

U geeft aan waar u behoefte aan heeft. Wij hebben aandacht voor het behoud en herstel van uw conditie tijdens en na de behandeling. Ook kunnen wij u verwijzen naar betrouwbare partners in de regio.

Ervaringen van anderen

Wie de diagnose borstkanker krijgt, wil zo snel en goed mogelijk worden geholpen. Het liefst in overleg met alle betrokken zorgverleners. Hieronder leest u de hoe andere vrouwen de behandeling bij ons in het Diakonessenhuis hebben ervaren.

Lotgenotencontact bij borstkanker

Via de website van de Borstkankervereniging Nederland kunt u in contact komen met mensen die borstkanker hebben gehad en u kunnen begrijpen. Bij hen kunt u ook terecht om uw ervaring te delen en uw vragen te stellen.

Bekijk de website Borstkankervereniging Nederland

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Voor de behandeling van patiënten met borstkanker werken we nauw samen met artsen uit andere ziekenhuizen. Dat doen we in het samenwerkingsverband Oncomid. In Oncomid is de kennis en ervaring van dokters uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Meestal kunnen we u binnen 2 dagen na de eerste onderzoeken vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling voor u het meest geschikt is. Voor borstkanker vindt de behandeling plaats in het Diakonessenhuis. Alleen de radiotherapie wordt in het UMCU gegeven.