Borstkanker

Een op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Voor de meeste vrouwen en hun familie een ingrijpende gebeurtenis. Wij zijn er voor u. We behandelen en begeleiden u in ons vaste team met ervaren zorgverleners en artsen.

Een afspraak maken

Bij verdenking op borstkanker wilt u snel zekerheid. Als u een verwijzing heeft van uw huisarts maakt u een afspraak bij de Mammapolikliniek van de polikliniek Chirurgie.

Wat is borstkanker?

Kanker is een verzamelnaam voor een groep ziekten waarbij een kwaadaardige tumor is ontstaan. Er is sprake van borstkanker bij een kwaadaardig gezwel (een tumor) in de borst. De medische term hiervoor is een ‘mammacarcinoom’. Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen: een op de zeven vrouwen krijgt dit tijdens haar leven.

Symptomen

Mogelijke symptomen van borstkanker zijn:

  • knobbeltje of verandering van de vorm van de borst
  • veranderingen aan de tepel
  • veranderingen aan de huid van de borst
  • zwelling aan de oksel
  • borst die warm aanvoelt of rood is

Lees hier meer over de symptomen 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

In onze folder ‘Mammapolikliniek’ leest u meer informatie over het maken van een afspraak en wat u kunt verwachten tijdens de eerste afspraak.

Behandelingen

Er bestaan vaak meerdere mogelijkheden om u te behandelen. Dit leggen wij u goed uit en samen met u bepalen we de beste behandeling.

Zorg tijdens en na behandeling

Als u kanker heeft, komt er veel op u af. De ziekte en behandeling veroorzaken vaak lichamelijke klachten maar hebben meestal ook mentale en sociale gevolgen. Misschien heeft u vragen als: Hoe ga ik om met vermoeidheid? Kan ik blijven werken of sporten naast mijn behandeling? Waar kan ik terecht voor contact met lotgenoten? 

Ervaringen van anderen

Wie de diagnose borstkanker krijgt, wil zo snel en goed mogelijk worden geholpen. Het liefst in overleg met alle betrokken zorgverleners. Hieronder leest u de hoe andere vrouwen de behandeling bij ons in het Diakonessenhuis hebben ervaren.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Voor de behandeling van patiënten met borstkanker werken we nauw samen met artsen uit andere ziekenhuizen. Dat doen we in het samenwerkingsverband Oncomid. In Oncomid is de kennis en ervaring van dokters uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren. Meestal kunnen we u binnen 2 dagen na de eerste onderzoeken vertellen wat er aan de hand is en welke behandeling voor u het meest geschikt is. Voor borstkanker vindt de behandeling plaats in het Diakonessenhuis. Alleen de radiotherapie wordt in het UMCU gegeven.